Za vrijeme menstruacije moguće je ići u crkvu

Intiman

O ovoj temi postoji mnogo različitih mišljenja. Neki svećenici kažu da tijekom svog razdoblja možete ići u crkvu. No većina njih tvrdi da je to zabranjeno. Mnogo je žena zainteresirano znati u koje vrijeme kritičnih dana možete prisustvovati crkvi i je li to uopće moguće. Od Starog zavjeta, mnogo se toga promijenilo, sada gotovo nitko ne krivi ženu za prisutnost takvog prirodnog procesa kao regula. Ali u mnogim hramovima postoje ograničenja i pravila ponašanja za žene koje odluče prisustvovati crkvi tijekom menstruacije.

Je li moguće ići u crkvu s menstruacijom

Mnoge žene zanima pitanje je li moguće ići u crkvu s menstruacijom. U današnje vrijeme sve se više svećenica slaže da je ženama s kritičnim danima dopušteno ući u crkvu. Međutim, neke ceremonije preporučuje se odgoditi do kraja menstruacije. Oni uključuju krštenje i vjenčanje. Također, mnogi svećenici ne preporučuju dodirivati ​​ikone, križeve i druge crkvene atribute tijekom ovog razdoblja. Ovo je pravilo samo preporuka, a ne stroga zabrana. Što točno učiniti - žena sama ima pravo odlučivati. U nekim crkvama svećenstvo može odbiti održati ispovijed ili vjenčanje, ali žena ima pravo otići u drugu crkvu ako želi, a svećenik joj to neće odbiti. To se ne smatra grijehom, budući da sama Biblija ne otkriva zabranu boravka u žena kritičnih dana..

Pravila Ruske pravoslavne crkve ne zabranjuju djevojčicama da posjećuju hram za vrijeme Regulusa. Postoje ograničenja koja svećenici toplo preporučuju. Ograničenja vrijede za pričest, za vrijeme menstruacije bolje je odbiti. Izuzetak od pravila je samo prisutnost ozbiljne bolesti.

Mnogi svećenici tvrde da se kritički dani ne bi trebali izbjegavati. Menstruacija je prirodni proces u ženskom tijelu koji ne bi trebao spriječiti da bude u hramu. Ostali svećenici dijele ovo mišljenje. Oni također tvrde da je menstruacija prirodni proces koji je uzrokovana prirodom. Ne smatraju ženu u ovom razdoblju "prljavom" i "nečistom". Stroga zabrana posjećivanja hrama ostala je u dalekoj prošlosti, u vremenima Starog zavjeta.

Što se dogodilo prije - Stari zavjet

Prije toga, postojala je ozbiljna zabrana posjećivanja crkve tijekom menstruacije. To je zato što Stari zavjet smatra da je menstruacija kod djevojčica manifestacija "nečistoće". U pravoslavnoj vjeri te zabrane nigdje nisu bile napisane, ali također nije bilo njihove ospore. Zato mnogi još uvijek sumnjaju je li moguće doći u crkvu s menstruacijom..

Stari zavjet kritične dane smatra kršenjem ljudske prirode. Oslanjati se na njega, dolazak u crkvu tijekom menstrualnog krvarenja je neprihvatljiv. Biti u hramu s bilo krvavim ranama također se smatralo strogo zabranjenim..

Menstruacija je prirodna pojava kod svih žena koje su dosegle reproduktivnu dob (otprilike od 12 do 45 godina). Tijekom...

Tijekom Starog zavjeta, svako očitovanje nečistoće smatralo se razlogom za oduzimanje osobe Božjem društvu. Smatralo se skrnavljenje posjetiti sveti hram za vrijeme bilo koje nečistoće, uključujući menstruaciju. Tada je sve što izlazi iz neke osobe, a smatra se biološki prirodnim, u komunikaciji s Bogom doživljavalo kao nešto suvišno, nedopustivo..

Stari zavjet kaže da je zabrana posjećivanja hrama tijekom menstruacije zbog činjenice da je žena odgovorna za neuspjelu trudnoću. Stari zavjet je optužuje za to, a raspoređivanje menstrualne krvi smatra se skrnavljenjem svetog hrama.

Ako uzmete u obzir pravila tog vremena, tada je žena tijekom menstruacije nečista. Upravo iz tog razloga na nju su nametnute starozavjetne zabrane posjećivanja crkve.

Sada su ta ograničenja u prošlosti, većina svećenstva se ne oslanja na pravila i zabrane opisane u Starom zavjetu.

Što oni sada misle - Novi zavjet

Trenutno nema stroge zabrane posjećivanja hrama kritičnih dana. Izlijevanje ljudske krvi zabranjeno je u crkvama, ali menstruacija više nije bitna. Možete dati primjer: ako je osoba povrijeđena dok je bila u hramu, tada morate odmah otići, jer se to smatra skrnavljenjem svetišta. Ženi je dopušteno boraviti u hramu, ali svakako zapamtite pouzdane proizvode za osobnu higijenu. Koristeći ih, možemo pretpostaviti da se ne javlja krvarenje..

Hramovi se smatraju svetim mjestom, pa je neko ponašanje djevojčica za vrijeme Regulusa neprihvatljivo. O ovom pitanju svećenstvo se ne slaže oko jednog mišljenja. Neki od njih vjeruju da su za ovo razdoblje za žene zabranjeni svi obredi, kao i dodirivanje ikona i svih crkvenih atributa. Drugi tvrde da su ograničenja minimalna. Gotovo svi svećenici trenutno zabranjuju obrede poput krštenja i vjenčanja. Preporučuje se pričekati do kraja menstruacije, a tek onda ići u crkvu. Ne zabranjuju moliti ili stavljati svijeće. Neki dopuštaju pričest tijekom kritičnih dana, posebno kada je žena posebno potrebna. Na primjer, ako postoji ozbiljna bolest.

Mnogi svećenici imaju moderna stajališta i vjeruju da je menstruacija prirodni biološki proces koji ne bi trebao ometati djevojčicu ako želi prisustvovati crkvi.

Ako je u dane Starog zavjeta bilo kategorički zabranjeno dolaziti u crkvu, obavljati obrede, moliti se i dodirivati ​​ikone, sada su se ta pravila neizmjerno promijenila. Sve se češće spominje da djevojka nije kriva za takav postupak kao što je menstrualni ciklus, jer to objašnjava fiziologija. To joj omogućuje da se ne osjeća krivom. Moderna crkva ne krivi ženu za činjenicu da trudnoća nije nastupila. Većina svećenika kritičnih dana ne smatra djevojke "nečistima", što znači da njihov izgled u hramu ne oskrnavljava svetišta.

Liječnici snažno ne preporučuju da se sami miješaju u rad ženskog tijela, na primjer, da bi ispravili...

Novi zavjet sadrži riječi sveca koje potvrđuju da posjet hramu tijekom menstruacije nije ništa loše. Tvrdi da je sve što je stvorio Gospodin lijepo. Menstrualni ciklus je posebno važan za fer spol. Do neke se mjere to može smatrati pokazateljem zdravlja žena. Iz tog razloga zabrana posjećivanja svetih mjesta tijekom menstruacije nema smisla. Mnogi sveci dijele ovo mišljenje. Tvrdili su da žena ima pravo doći u hram u bilo kojem stanju tijela, jer je upravo takav Gospodin stvorio nju. Glavna stvar u hramu je stanje uma. Prisutnost ili odsutnost menstruacije ni na koji način nije povezana s mentalnim stanjem djevojčice.

Mišljenje svećenika

Kao što je već spomenuto, mišljenje svećenika na pitanje je li moguće ići u crkvu tijekom menstruacije nije naišlo ni na jedan nazivnik. Biblija ne daje točan odgovor i ne nameće zabranu posjećivanja svetih mjesta tijekom menstruacije. Stoga se svaka žena potiče da ovo pitanje postavi svećeniku. Ali vrijedi uzeti u obzir da su odgovori mogu biti različiti. Ako je djevojci zabranjeno da dolazi u jedan hram, onda u drugi, možda, neće biti apsolutno nikakva ograničenja. Ženi će biti dopušteno moliti se, stavljati svijeće, uzimati pričest, a također dodirnuti ikone.

Većina svećenika ne dopušta djevojkama da dodiruju svetišta tijekom kritičnih dana. U ovom slučaju, ne odbijajte posjetiti hram, jer je ženama dopušteno moliti.

Mnoge djevojke zabrinute su pitanjem je li moguće doći u hram tijekom menstruacije, ako trenutno imaju ozbiljnu bolest. U tom će slučaju gotovo svakom svećeniku biti dopušteno posjetiti crkvu bez ikakvih ograničenja. Ako žena želi sudjelovati i ispovijedati je, ne smije je zaustaviti prisutnost propisa. U ovom se slučaju većina svećenstva postupa s razumijevanjem. Iako je mišljenje svećenika o pitanju posjeta hramu tijekom menstruacije dvosmisleno, većina se slaže oko jedne stvari - za vrijeme bolesti svatko ima pravo na molitvu, ispovijed i bilo koji obred. Ako bolest postoji, onda žena nije ograničena, može dodirnuti ikone.

Kao što znate, kopriva ima mnoga korisna svojstva i koristi se kao bitan sastojak u infuzijama i...

Ako je prije bilo zabranjeno prisustvovati crkvi, usprkos teškim bolestima i hitnim potrebama, sada su te zabrane prošlost. Ali prije odlaska u hram, mišljenje svećenika mora se uzeti u obzir. Moći će detaljno opisati pravila boravka u hramu i objasniti postoje li kakva ograničenja za žene tijekom kritičnih dana..

Može li žena prisustvovati crkvi tijekom menstruacije

Je li moguće ići u crkvu, ispovijedati se, primati pričest tijekom menstruacije - pitanja koja izazivaju kontroverzu među svećenicima i zabrinjavaju svakog kršćanina.

Ne znajući jasan odgovor, uz mjesečne dane župljani ostaju slušati službu u predvorju.

Odakle potječu korijeni zabrane? Odgovor tražimo u Starom zavjetu

Crkva narteks nalazi se u zapadnom dijelu hrama, to je hodnik između ulaza u hram i dvorišta. Narthex je dugo bio mjesto slušanja za nekrštene, najavljene ljude, one kojima je određeno vrijeme zabranjeno ulazak u hram..

Ima li nešto kršćansko za neko vrijeme izvan crkvene službe, sudjelovanja u ispovijedi, pričesti?

Dani menstruacije nisu bolest, grijeh, već prirodno stanje zdrave žene, naglašavajući njezinu sposobnost davanja djece svijetu.

Zašto se tada postavlja pitanje - je li moguće priznati se tijekom menstruacije?

Stari zavjet posvećuje veliku pozornost konceptu čistoće prilikom ulaska pred Boga.

Uključena kanalizacija:

 • bolesti u obliku lepre, šuga, čira;
 • sve vrste odljeva kod žena i muškaraca;
 • dodirivanje mrtvog tijela.

Židovi prije odlaska iz Egipta nisu bili ni jedan narod. Osim što su obožavali Jedinog Boga, puno su posuđivali od poganskih kultura..

Judaizam je vjerovao da je nečistoća, mrtvo tijelo - jedan pojam. Smrt - kazna za Adama i Evu za neposluh.

Bog je stvorio čovjeka, svoju ženu savršenu u ljepoti, zdravlju. Ljudska smrt povezana je s podsjetnikom na grešnost. Bog je Život, svaka nečista stvar nema pravo čak i Njega dodirnuti.

Potvrdu toga možemo pronaći u Starom zavjetu. Knjiga Levita, 15. poglavlje, jasno kaže da se "ne samo žene smatraju nečistima tijekom istekanja krvi, već i svaka osoba koja ih dodirne"..

Za referencu! Za vrijeme menstruacije bilo je zabranjeno ne samo u hramu, već iu svakodnevnom životu, komunikaciji, osobnom kontaktu bilo koje osobe i "nečiste" žene. Ovo se pravilo odnosilo na muža, zabranjujući sve vrste seksualnih aktivnosti tijekom menstruacije..

Pri rođenju djeteta oslobađa se i krv pa žena ima razdoblje pročišćenja 40 dana nakon rođenja.

Paganske svećenice izostale su iz obreda zbog slabosti, prema njihovom mišljenju, čarobna moć nestala je krvlju.

Doba kršćanstva izmijenila je ovo pitanje.

Novi zavjet - novi pogled na čistoću

Isusov dolazak radikalno mijenja koncept prinošenja grijeha, važnost čistoće.

Krist jasno kaže da je On život (Ivan 14,5-6), prošlost je sva prošlost.

Sam Spasitelj dodiruje mrtvačku postelju mladića, uskrsnuvši udovinog sina. (Luka 7:11 - 13)

Žena koja je patila od krvarenja 12 godina, svjesna zabrane Starog zavjeta, dotaknula se ruba Njegove odjeće. U isto vrijeme mnogi su je dotakli jer je oko Krista uvijek bilo puno ljudi.

Isus je odmah osjetio kako iz njega izlazi ljekovita snaga, pozvao je jednom bolesnu, ali je nije kamenovao, već je rekao da treba djelovati hrabro.

Važno! Nigdje u Novom zavjetu nije napisano o nečistom krvarenju.

Apostol Pavao, šalje pismo Rimljanima, 14. poglavlje, kaže da on sam nema nečiste stvari. Ljudi sami izmišljaju "Nečistoću", a onda vjeruju u to.

Prva poslanica Timoteju, 4. poglavlje, apostol piše da sve mora biti prihvaćeno, zahvaljujući Bogu koji je sve dobro stvorio.

Menstruacija je proces koji je stvorio Bog, oni se ne mogu povezati s nečistoćama, posebno izopćivanjem nekoga iz zaštite, milosti Božje.

U Novom zavjetu apostoli, govoreći o nečistoći, podrazumijevaju jesti hranu zabranjenu Torom prilikom jela, što je za Židove neprihvatljivo. Svinjetina je bila nečista.

Prvi su kršćani također imali problema - je li moguće primiti pričest tijekom menstruacije, morali su sami donijeti odluku. Netko, slijedeći tradicije, kanone, nije dirao ništa sveto. Drugi su vjerovali da ih ništa ne može odvojiti od Božje ljubavi osim grijeha..

Mnoge vjerne djevice ispovijedile su se i pričešćivale za vrijeme menstruacije, ne pronalazeći Isusovu zabranu riječima, propovijedima.

Stav pravoslavne crkve prema:

Stav rane crkve i svetih otaca toga vremena prema pitanju menstruacije

Pojavom novog vjerovanja nije bilo jasnih koncepata ni u kršćanstvu ni u judaizmu. Apostoli su se odvojili od Mojsijevog učenja, ne negirajući božansku inspiraciju Starog zavjeta. Štoviše, ritualna nečistoća praktički nije bila predmet rasprave..

Sveti oci rane crkve, poput Metodija iz Olimpije, Origen, mučenik Justin, tretirali su pitanje čistoće kao pojam grijeha. Nečisto, prema njihovim pojmovima, znači grešno, to se odnosi na žene, menstruaciju.

Origen je nečistoći pripisivao ne samo menstruaciju, već i seksualni odnos. Zanemario je Isusove riječi da se dvoje, kopulirajući, pretvaraju u jedno tijelo. (Mat. 19: 5). Njegov stoicizam, asketizam nisu našli potvrdu u Novom zavjetu.

Učenja Antiohije iz trećeg stoljeća stavljala su učenja levita pod zabranu. Didascalia, naprotiv, osuđuje kršćane koji su za vrijeme menstruacije napustili Duha Svetoga, odvajajući tijelo od crkvenih službi. Crkveni oci toga vremena smatraju istog bolesnika koji krvari kao temelj svog pohoda..

Clementi iz Rima dao je odgovor na problem - je li moguće ići u crkvu tijekom menstruacije, tvrdeći da li je osoba koja prestane prisustvovati liturgiji ili pričest napustila Duha Svetoga.

Kršćanin koji tijekom menstruacije ne prijeđe prag hrama, ne dotakne Bibliju, može umrijeti bez Duha Svetoga, i što onda? Sveti Klementij u svojim apostolskim odlukama ustvrdio je da ni rođenje djeteta, ni kritični dani, ni zagađenja ne prljaju osobu, ne mogu ga isključiti od Duha Svetoga.

Važno! Klemencij Rimski osudio je kršćane zbog praznih govora, ali je rođenje, krvarenje, tjelesne poroke smatrao prirodnim stvarima. Zabrane je nazvao izumom glupih ljudi.

Sveti Grgur Dvoeslov također je stao na stranu žena, tvrdeći da prirodni procesi stvoreni od Boga u ljudskom tijelu ne mogu uzrokovati zabranu pohađanja crkvenih službi, ispovijedi i zajedništva..

Nadalje, pitanje nečistoće žena tijekom menstruacije postavljeno je u katedrali Gangra. Svećenici okupljeni 341. godine osudili su Eustatijce, koji smatraju da menstruacija nije samo nečista, već i seksualni odnos, zabranjujući svećenicima da se vjenčaju. U njihovim lažnim učenjima razlika između spolova bila je uništena, ili bolje rečeno, žena se izjednačila s muškarcem u odjeći, načinom ponašanja. Očevi katedrale Gangra osudili su eustatski pokret, braneći ženstvenost kršćana, prepoznajući sve procese u njihovom tijelu kao prirodne, koje je stvorio Bog.

U šestom stoljeću, Grgur Veliki, papa Rima, stao je na stranu vjernih župljana.

Papa Rim napisao je sv. Augustinu iz Canterburyja, koji je pokrenuo pitanje menstrualnih dana, nečistoće, da ovih dana nema kršćanske krivice, ne smije joj se zabraniti da se ispovijeda, prima pričest.

Važno! Prema Gregoriju Velikom, žene koje se suzdrže od pričesti zbog poštovanja, koje su je primile tijekom menstruacije zbog velike ljubavi prema Kristu, nisu osuđene..

Nauk Grgura Velikog trajao je sve do sedamnaestog stoljeća, kada je kršćanima ponovno zabranjeno ulaziti u crkvu tijekom menstruacije.

Ruska crkva ranog razdoblja

Rusku pravoslavnu crkvu oduvijek su karakterizirali strogi zakoni koji se tiču ​​kritičnih dana žena, svih vrsta isteka. Ovdje se pitanje uopće ne postavlja - je li moguće ići u crkvu s menstruacijom. Odgovor je nedvosmislen i ne podliježe raspravi - ne!

Štoviše, prema Novfonovom Nifontu, ako se porođaj započne upravo u hramu i dijete se tamo rodi, tada se cijela crkva smatra oskvrnutom. Zapečaćena je 3 dana, ponovno posvećena, čita posebnu molitvu koja se može pročitati u „Pitanju o Kiriku“.

Svi prisutni u hramu smatrani su nečistima, mogli su ga napustiti tek nakon Trebničke molitve za čišćenje.

Ako je kršćanka došla u hram "čista", a potom krvarila, hitno je morala napustiti crkvu, inače bi imala šestomjesečnu pokoru.

Trebanjske molitve za čišćenje i dalje se čitaju u crkvama odmah nakon rođenja djeteta.

Ovo je pitanje mnogo kontroverzno. Problem dodirivanja "nečiste" žene u pretkršćansko vrijeme je razumljiv. Zašto se danas, kad se dijete rađa u svetom braku i Božji je dar, njegovo rođenje čini da je majka, svatko tko je dodirne, oskvrnula ?

Moderni sukobi u ruskoj crkvi

Tek nakon 40 dana kršćanin je ušao u hram, pod uvjetom potpune "čistoće". Na njoj se vrši obred crkvenja ili uvoda.

Moderno objašnjenje ovog fenomena je umor žene u porođaju, ona se navodno treba oporaviti. Kako onda objasniti da se preporučuje da teško bolesni pacijenti češće posjećuju hram, uzimaju sakrament, očišćeni Isusovom krvlju?

Ministri današnjice razumiju da zakoni Trebnika ne nalaze uvijek svoju potvrdu u Bibliji i Svetom pismu crkvenih otaca.

Brak, rađanje djece i nečistoću nekako je teško povezati.

1997. izvršio prilagodbe po tom pitanju. Sveti sinod Antiohije, njegov blaženski patrijarh Ignacije IV., Donio je odluku o izmjeni Trebničkih tekstova u pogledu svetosti braka i čistoće kršćana koji su rodili dijete u zajednici koju je crkva posvetila..

Kretska konferencija 2000. godine prilikom blagoslova crkve ili uvođenja mlade majke preporučuje da je blagoslovljena, a ne da govori o nečistoći.

Važno! Crkva uvodi majčin blagoslov za rođendan djeteta ako je majka fizički jača.

Nakon Krete, pravoslavne crkve dobile su hitne preporuke da prenose svim župljanima da je njihova želja da prisustvuju crkvi, ispovijedaju i primaju sakrament dobrodošla bez obzira na kritične dane..

Sveti Ivan Krizostom bio je kritičan prema sljedbenicima kanona, koji kažu da je posjećivanje hrama kritičnih dana neprihvatljivo.

Dionizije Aleksandrijski zalagao se za poštivanje kanona, međutim, život je pokazao da moderne crkve ne poštuju sve zakone.

Kanoni ne bi trebali vladati Crkvom, jer su napisani za hramske službe.

Pitanja o kritičnim danima nose masku pobožnosti koja se temelji na predkršćanskim učenjima.

Suvremeni srpski patrijarh Pavao također ne smatra da je žena duhovno nečista ili grešna tijekom kritičnih dana. Tvrdi da se za vrijeme menstruacije kršćanin može ispovjediti, uzeti pričest.

Njegova svetost patrijarh piše: „Mjesečno pročišćenje žene ne čini je ritualno, molitveno nečistom. Ta je nečistoća samo fizička, tjelesna, kao i iscjedak iz drugih organa. Uz to, budući da moderni higijenski proizvodi mogu učinkovito spriječiti da hram ne bude očišćen slučajnim krvarenjem krvi... vjerujemo da s ove strane nema sumnje da žena može doći u crkvu tijekom mjesečnog čišćenja, uz potrebne mjere njege i higijene., poljubite ikone, uzmite antidor i blagoslovljenu vodu, i sudjelujte u pjevanju. ".

Važno! Sam Isus je svojom krvlju očistio žene i muškarce. Krist je postao tijelom svih pravoslavaca. Iznukao je tjelesnu smrt, dajući ljudima duhovni život, neovisan o stanju tijela.

Menstruacija i crkva: je li moguće prisustvovati hramu

Svaka generacija ima svoje mišljenje o različitim stvarima i događajima. Na primjer, u stara vremena menstruacija i crkva smatrali su se nespojivim pojmovima..

Dolaskom kritičnih dana žene su bile zaštićene od vanjskog svijeta, jer su bile nečiste prema mišljenju svećenstva. Danas se situacija promijenila, a moderne žene s menstruacijom bave se raznim stvarima.

Ali ostaje pitanje hoće li ili ne posjetiti hram kada je menstruacija u tijeku. Razmotrite ovu temu iz različitih uglova..

Podaci iz Starog zavjeta

Stari zavjet je prvi dio Biblije sastavljen prije rođenja kršćanstva. S vremenom je postao izvor za zaraćene religije koje su poznate modernim ljudima. Ovo je judaizam i kršćanstvo. Sveto pismo je nečistim građanima blokiralo pristup hramu.

U kategoriju "nečisti" pali su:

 • gubavci.
 • Žene s menstruacijom i krvarenjem.
 • Muškarci s bolesnom prostatom.
 • Ljudi koji su dotakli leševe ili imali znakove gnojno-upalnih bolesti.

Također, nije bilo uobičajeno odlaziti u crkvu nakon grešnih djela, a mnogi su uvjeti spadali pod ovu definiciju. Žene u porodu koje su dale dječake širom svijeta mogle su pohađati hram najranije četrdesetog dana. Za majke novorođenih djevojčica ovo se razdoblje povećalo na 80 dana..

Na pitanje zašto žena ne bi trebala biti u crkvi s periodima, pronalazi se odgovor vezan uz higijenu. Drevne žene nisu imale jastučiće i tampone i nisu nosile gaćice. Ispada da bi svakog trenutka krv mogla proliti na pod. Krvarenje je neprihvatljivo u crkvi. Čistači svetih prostorija također nisu htjeli isprati tuđu krv, jer je kontakt s ovom tekućinom izjednačen s grešnim poslom. Tada nije bilo rukavica za jednokratnu upotrebu.

Zahvaljujući napretku, žene su razvile udobno donje rublje, jastučiće, tampone i menstrualne šalice. Sada čistači ne moraju dezinficirati podove nakon takvih posjetitelja i nitko, osim samih dama, ne dolazi u kontakt s kanalizacijom. Tako su crkva i menstruacija kod žena kompatibilni u modernom svijetu.

Tijekom starozavjetnog razdoblja mnogi su se fenomeni razmatrali s fizičke točke gledišta. Zagađeno ljudsko tijelo smatralo se nečistim. Ženama je s menstruacijom bilo zabranjeno odlaziti u crkvu i javna mjesta. Morala je biti sama nekoliko dana.

Menstruacija i crkva: kakve zabrane postoje danas

Dolaskom Isusa Krista i Novog zavjeta dogodile su se promjene u crkvenim kanonima. Sin Djevice Marije usredotočio je pažnju ljudi na duhovno, a tjelesno gurnuo u pozadinu. Ako je čovjek bio čistog izgleda, ali duša mu je ostala crna, Isus je učinio sve da se riješi grijeha.

Hramovi su i dalje postojali, ali svetost se već prenosila sa zemlje na ljudske duše. Krist je izjednačio muškarce i žene i naredio njihovim dušama da postanu hramovi Božji.

Razmatrajući temu je li moguće menstruacijom ići u crkvu, donosimo jednu zanimljivu činjenicu koja je promijenila mišljenje starosjedioca. Jednom se bolesna žena s jakim krvarenjem probila kroz mnoštvo i rukom dotaknula Isusove haljine. Osjetio je odljev energije, ali nije se naljutio i rekao: "Vjera vas je spasila, ženo!" A od tog dana, svijest stanovništva počela se mijenjati.

Pristalice Starog zavjeta i dalje su inzistirale da žene s menstruacijom ne bi smjele ići u crkvu. Isusovi sljedbenici odustali su od ovog pravila i počeli živjeti Novi zavjet. Tako je javna krv prolivena u javnosti stvorila novi život.

U Katoličkoj crkvi menstruacija već dugo nije shvaćena kao gadan fenomen. Danas se prirodni postupak može sakriti od znatiželjnih očiju zahvaljujući kvalitetnim higijenskim proizvodima. Ako postoji potreba da posjetite hram, žena to može učiniti bilo koji dan.

Međutim, svećenici zabranjuju menstruaciju u crkvi tijekom obavljanja tri obreda:

Tabu ima fizičko objašnjenje. Tijekom krštenja, djevojka se iz higijenskih razloga ne može uroniti u vodu, jer će se tekućina zaprljati, a patogeni mikrobi ući će u genitalni trakt. Proces vjenčanja traje dugo, ne može se prekinuti. Ako je krvarenje jako, mladenka neće moći mijenjati jastučić ili tampon. Ritual se može pokvariti onesviještenjem mladenke, jer kritične dane kod nekih djevojčica prate slabost, mučnina i vrtoglavica..

Sakrament ispovijedi utječe na psiho-emocionalni dio ženske prirode. U danima menstruacije, djevojčica je ranjiva i ranjiva. Tijekom razgovora može svećeniku reći previše i kasnije žaliti. Kao što je jedan svećenik rekao, „žena je luda za vrijeme menstruacije“.

Zašto su se žene s menstruacijom u davna vremena smatrale „nečistima“, objašnjava monah Nicodemus Svyatorets. Bog je takvoj definiciji dao poštenom spolu, tako da u kritičnim danima muškarci izbjegavaju kopulaciju.

Što kažu svećenici

Pitajte različite svećenike je li moguće za vrijeme menstruacije ići u crkvu i čut ćete sukobljene odgovore. U nekim crkvama žene dolaze na bogoslužje kritičnih dana, u drugim ne. Čitajući Sveto pismo otkrivamo da je čovjekova duhovnost važna za Boga, tijelo i njezini procesi su sekundarni. Ako djevojka poštuje zapovijedi Svemogućega, neće griješiti došavši u crkvu s menstruacijom.

Tijekom trudnoće i nakon porođaja također možete posjetiti hram.

Neke majke žele krstiti djecu odmah nakon otpusta iz bolnice ili pozivaju svećenike izravno u bolnicu. Ako je dijete vrlo slabo, krštenje će mu pomoći da se ojača. Otac bez straha dodiruje postporođaj i ne smatra se oskvrnutom zbog kontakta s "nečistima".

Prije posjeta crkvi u dane menstruacije, pobožne žene je poželjno da unaprijed saznaju koja stajališta ima lokalni svećenik i da se pridržavaju utvrđenih pravila. Pravi vjernici u kritičnim danima i prvim mjesecima nakon rođenja mogu sudjelovati u vjerskim obredima, ako to dopušta svećenik. Ali ne bi trebali dirati svetišta.

Ako žena posjećuje hram samo iz razloga što je to uobičajeno za određene blagdane, ne bi trebala razmišljati o menstruaciji. Kultna institucija otvorena je svima, ali zadatak župljana je težiti jedinstvu s Bogom, a ne samo stajati u gomili uz svijeće.

Gregory Dvoeslov govorio je o menstruaciji na sljedeći način: ako je menstruacija došla u crkvu, to nije razlog da se osjećate grešno. Prirodni postupak dizajniran za čišćenje tijela. Bog je stvorio ženu, a ona ne može utjecati na Njegovu volju. Ako je menstruacija započela određenog dana, postajući prepreka ispunjenju planiranih aktivnosti, onda je to volja Božja.

Svećenik Konstantin Parkhomenko priznaje sudjelovanje žena s menstruacijom u obredu pričesti. Ali ako poštuje Sveto pismo i odbije obred, svojim činom zaslužuje nagradu Svemogućeg..

Je li moguće ići u crkvu tijekom menstruacije: pravila ponašanja u katedrali

Kritični dani su integralni suputnici žena od puberteta do početka menopauze. Ciklični iscjedak iz krvi ukazuje na zdravlje i reproduktivnog sustava, kao i cijelog tijela žene. Ali može li ova manifestacija tjelesnog blagostanja utjecati na njezin duhovni život? Kako se, s gledišta religije, tumači ženski ciklus? Je li moguće čitati namaz za vrijeme menstruacije? Je li dopušteno ići u crkvu kad traje menstruacija? Pokušajmo razumjeti ta pitanja na temelju Svetoga pisma i mišljenja Svetih Oca Crkve.

Kako se crkva odnosi prema menstruaciji prema Starom zavjetu

Da biste odgovorili na pitanje je li moguće menstruacijom ići u crkvu, potrebno je razumjeti pogled Pravoslavne crkve na ovaj fiziološki fenomen.

Grijeh Eve i Adama

Prema Starom zavjetu, menstruacija je kazna ljudskog roda za pad, na koji je Eva gurnula Adama. Nakon što je okusio plod zabranjenog stabla po savjetu Zmija-kušeca, prvi od ljudi, vidjevši njihovu tjelesnost, izgubio je anđeosku duhovnost. Žena, otkrivajući slabost duha, osudila je ljudski rod na vječnu patnju.

U trećem poglavlju Postanka Starog zavjeta, nakon što su Adam i Eva vidjeli svoju golotinju i priznali Bogu što su učinili, Stvoritelj je rekao ženi: "Učiniću vašu trudnoću bolnom, rodit ćete djecu u bolovima".

Kasnije su mnogi drevni biblijski učenjaci bili skloni vjerovati da ne samo da su trudnoća i bol zbog porođaja postali kazna ženskoj polovici ljudskog roda za grijeh neposlušnosti, već je i menstruacija mjesečni podsjetnik na gubitak nekadašnje anđeoske prirode.

Odgovarajući na pitanje: "Je li moguće ići u hram s menstruacijom?" sa stajališta starozavjetnih teologa, s pouzdanjem se može reći: "Ne!" Štoviše, svaka Eva kćeri koja zanemari ovu zabranu, poništi sveto mjesto i utapa svoju obitelj u bezdan grijeha.

Simbol smrti

Mnogi teolozi imaju tendenciju personifikacije mjesečne krvi ne sakramentom rođenja, već sustavnim podsjećanjem ljudske rase na njezinu smrtnost. Tijelo je privremena posuda ispunjena Duhom Svetim. Samo neprestano se sjećajući predstojeće propadanje „materije“, stalno poboljšavate duhovni princip.

Zabrana posjećivanja hrama tijekom menstruacije usko je povezana s procesima koji uzrokuju pojavu mrlja. Tijekom menstruacije tijelo odbacuje neoplođeno jaje. Ovaj proces, koji je s gledišta medicine potpuno fiziološki, u religiji se graniči s smrću potencijalnog fetusa, a samim tim i duše, u maternici majke. Prema vjerskim dogmama Starog zavjeta, mrtvo tijelo deklariše Crkvu, prisjećajući se izgubljene besmrtnosti.

Kršćanstvo ne zabranjuje molitvu kod kuće, ali, prema ortodoksnim teolozima, ženi nije dopušteno da žena posjećuje Dom Božji.

Higijena

Drugi razlog koji ženi zabranjuje da prelazi prag Svete kuće tijekom menstruacije je higijena. Panty obloge, tamponi i menstrualne šalice pojavili su se relativno nedavno. Sredstva "zaštite" od izlijevanja materničnog sekreta prema van u prošlosti su bila prilično primitivna. Govoreći o datumu rođenja ove zabrane, valja imati na umu da je crkva tada bila mjesto najgušćeg naroda. Pogotovo za vrijeme odmora, ikone usluge.

Pojava žene tijekom menstruacije na takvom mjestu ugrožavala je ne samo njeno zdravlje, već i zdravlje onih oko nje. Bilo je i još uvijek postoje mnoge bolesti koje se prenose putem tvari koje tijelo odbaci.

Zbirući prve rezultate pretraživanja odgovora na pitanje: „Zašto ne možete ići u crkvu za vrijeme menstruacije“, istaknut ćemo nekoliko razloga zabrane iz perspektive starozavjetnih teologa:

 1. Higijenski.
 2. Menstruacija - opipljiv podsjetnik potomcima pada Eve.
 3. Odbačeno jaje, s gledišta religije, izjednačava se s plodom koji je umro uslijed pobačaja..
 4. Izjednačavanje pjegavosti sa simbolom smrtnosti svih stvari.

Menstruacija u Novom zavjetu

Kršćanstvo novozavjetnog doba izgleda lojalnije mogućnosti da žena kritičnih dana sudjeluje u crkvenom životu. Promjene stavova, a time i teološke interpretacije, povezane su s novim pojmom ljudske prirode. Prihvativši patnju zbog ljudskih grijeha na Križu, Isus Krist je oslobodio čovječanstvo iz okova tijela. Samo su duhovnost i čistoća, snaga uma najvažniji od sada. Žena koja krvari iz mjeseca u mjesec, Gospodin je to namjeravao, što znači da u menstruaciji nema ništa neprirodno. Napokon, tjelesni ne može spriječiti čistu i iskrenu želju za zajedništvom s Bogom.

U ovom je slučaju prikladno prisjetiti se apostola Pavla. Ustvrdio je da je svako Božje stvaranje prekrasno i da u njemu ne može biti ništa što bi moglo oskvrnuti Stvoritelja. Novi zavjet ne daje nedvosmislen odgovor na pitanje je li moguće posjetiti sveta mjesta tijekom menstruacije. Taj je položaj postao uzrok neslaganja između Svetih Oca. Neki su bili uvjereni da je zabraniti djevojci da posjećuje Crkvu značilo protivljenje samom učenju kršćanstva. U prilog njihovim riječima teolozi ovog mišljenja navode biblijsku prispodobu o Isusu i ženi koja dugo krvari..

Doticanje poda Spasiteljeve odjeće izliječilo ju je, a Sin Čovječji ne samo da nije odgurnuo oboljelog, već joj je rekao: "Usudi se, kćeri!" Mnoge žene pitaju mogu li se tijekom menstruacije kod kuće obavljati molitve. Ne bi li to bio odmak od prihvaćenih kanona. Kršćanstvo je odano ovom pitanju i kritične dane ne smatra preprekom za komunikaciju s Bogom.

Je li moguće u nečiste dane ići u crkvu?

Jednoznačan odgovor svećenika o tome je li moguće ući u crkvu za vrijeme menstruacije nije. Blagoslov se mora tražiti od svećenika-svećenika crkve koju žena želi prisustvovati.

Zapamtite da su duhovne stvari čisto individualne. U krajnjoj potrebi ili duhovnom metežu, svećenik neće odbiti da se bavi ženom. Tjelesna "nečistoća" neće postati prepreka. Vrata Gospodinove kuće uvijek su otvorena za nevolje. Ne postoji strog kanon o tome kako se ponašati ispravno ili nekorektno u pitanjima vjere. Za Boga, i ženu i muškarca, voljeno dijete koje će uvijek naći utočište u svom zagrljaju.

Ako postoji zabrana posjeta katedrali, prirodno se postavlja pitanje je li moguće krstiti dijete s menstruacijom i što učiniti ako se događaj ne može odgoditi. Slijedite vezu da biste dobili odgovore na ta pitanja..

Norme ponašanja u crkvi u dane menstruacije

Postoji mišljenje da žena može tijekom svog razdoblja prisustvovati hramu, ali treba se pridržavati određenih pravila, čija će se poštivanja izbjeći skrnavljenje svetog mjesta.

Za vrijeme menstruacije, žena ne može sudjelovati ni u jednom Crkvenom sakramentu.

Je li moguće priznati se

Mnoge žene koje na forumima traže svećeničke odgovore pitaju mogu li se ispovijedati tijekom istaknutih razdoblja. Odgovor je prilično kategoričan: ne! Ni današnje dopuštenje, ni zajedništvo, ni brak, ni sudjelovanje u krštenju nije dopušteno. Izuzetak su ozbiljne bolesti, zbog kojih se krvarenje produžuje.

Ako su razdoblja rezultat bolesnog stanja, potrebno je zatražiti blagoslov od svećenika i tek tada sudjelovati u sakramentima Crkve i sudjelovati u Tijelu i Krvi Kristovoj.

Je li moguće piti svetu vodu tijekom menstruacije

Biblija nema točan odgovor na to pitanje, ali kad se proučavaju propisi o crkvenim službama, može se naići na zabranu ove akcije. Bez obzira da li se to događa kod kuće ili u hramu, bolje je pričekati kraj kritičnih dana. U suvremenom kršćanstvu možete naći zabranu upotrebe prospore i posvećenih Cahora u kritične dane.

Mogu li se primijeniti na ikone tijekom menstruacije

Kad se krene prema spisima novozavjetnih teologa, postaje jasno da je strogo zabranjeno primjenjivati ​​na ikone ili ikonostas. Takvo ponašanje desekratira sveto mjesto.

Ne preporučuje se dodirivati ​​rub odjeće svećenika, kao i držati svijeće u rukama.

Za vrijeme menstruacije možete otići u službu, ali bolje je zauzeti mjesto za "najavljenu" ili u blizini crkvene trgovine.

Novi zavjet kaže da je u Hralu spomenuto Kristovo ime. Primjenjuju li se stroge zabrane na kućnu molitvu? Pismo teologa navodi da nije zabranjeno obratiti se Bogu u molitvenom obliku i kod kuće i u Crkvi u bilo kojem stanju tijela i duha.

Je li moguće primiti pričest tijekom menstruacije

Oni koji traže odgovor svećenika na ovo pitanje kategorički su uskraćeni. Demokratski pristup moderne crkve i niz ustupaka za žene tijekom kritičnih dana ne tiču ​​se svetih otajstava. Ispovijed, zajedništvo i pomazanje treba se suzdržati do kraja menstruacije. Izuzetak su samo slučajevi teške bolesti. Krvavi iscjedak uzrokovan dugotrajnom bolešću ne može ometati ni Jedinstvo s prethodnom pripremom za zajedništvo.

Imajte na umu da prije sudjelovanja u Svetim otajstvima, čak i u nevolji, morate uzeti blagoslov od Oca.

Mnogo priča na tematskim forumima koje govore o tome da je žena tijekom menstruacije bila iskazana i dopušteno joj da se pridržava svetišta povezana je upravo s tegobom dotičnog..

Vrijedi napomenuti da je djevojčicama koje su kritične dane dolazile u crkvenu službu dopušteno podnošenje molitvenih napomena za zdravlje i odmaranje voljenih osoba.

Poštivanje gore navedenih preporuka, prije svega, pokazuje poštovanje župljana prema crkvi i njenim temeljima.

Je li moguće u samostanu s menstruacijom

Mnoge djevojke ne brinu samo pitanje mogućnosti kućne molitve i posjeta tijekom pravila Božje kuće. Žene koje prisustvuju vjerskim forumima živo su zainteresirane za pitanje je li moguće doći u samostan za vrijeme menstruacije. Sestra Vassa detaljno i živo u svojim materijalima odgovara na to pitanje..

Rezimirajući podatke sadržane u njenim materijalima, zaključujemo da niko neće izbaciti ženu iz samostana samo zato što je ona stigla "nečistih" dana.

Ograničenja mogu biti ograničena na prisustvovanje uslugama, ukalupljeni način života ili ograničenje poslušnosti. Komšije se i dalje pokore u skladu s poveljom određenog samostana. O ograničenjima koja su novakinja ili sestra nametnuta za vrijeme menstruacije možete saznati u samostanu samostana u koji je stigla predstavnica lijepog spola.

Je li moguće primijeniti na relikvije za vrijeme menstruacije

Mnoge žene posjećuju samostan kako bi dotakle ostatke Sveca, odmarajući se na području određenog samostana. Ta je želja povezana sa željom da dobije svećenikov odgovor na pitanje je li moguće primijeniti na relikvije za vrijeme menstruacije. Na ovo pitanje nema definitivnog odgovora. Malo je vjerojatno da će biti onih za koje je ta radnja neugledna.

Prije putovanja, bez obzira podudara li se s propisima ili ne, morate zatražiti blagoslov svećenika župe u kojoj žena vodi crkveni život. U ovom razgovoru preporučljivo je djevojčici navesti motive i upozoriti na mogućnost početka menstruacije. Pregledavši sve prednosti i nedostatke, svećenik će moći dati točan odgovor.

Je li moguće moliti tijekom menstruacije kod kuće

Pravoslavlje

Nije zabranjeno molitvu Gospodinu nuditi za vrijeme menstruacije kod kuće.

Jasnovidnica Vanga preporučila je da se molitve čitaju kod kuće kako bi menstruacija išla i vratilo se žensko zdravlje. Slijedite vezu da biste saznali zacjeljivanje iscjeljenja.

islam

U islamu je rašireno mišljenje da je žena u takvim danima u ritualnom skrnavljenju. Takav pogled na menstruaciju povlači zabranu pripadnicima fer spola da obavljaju namaz prije kraja menstruacije.

Kada odgovarate na pitanje je li moguće čitati molitve muslimanki tijekom normalnih razdoblja, potrebno je razumjeti kakvu je iscjedak. Islam razlikuje dvije vrste krvarenja kod žena: hajid i ishikhada.

Haid podrazumijeva prirodno mjesečno krvarenje, a Istihada znači krvarenje koje nadilazi ciklus ili postporođajni iscjedak.

Mišljenja islamskih učenjaka razlikuju se o mogućnosti namaza, ali, u većini slučajeva, preporučuje se suzdržati se od molitve i dodirivanja Časnog Kur'ana na arapskom jeziku.

Kada mogu prisustvovati crkvi nakon porođaja?

Vraćajući se preispitivanju mišljenja crkvenih otaca, vrijedi primijetiti one koji, ne inzistirajući na strogoj zabrani, u kritične dane i nakon rođenja djeteta iznose niz pravila kojima se regulira prisutnost poštenog spola u crkvi. Gledajući unaprijed, vrijedno je napomenuti da se ovaj religijski pogled iskorijenio i da postoji i danas..

Jedno je sigurno: unatoč brojnim mišljenjima teologa i raznim tumačenjima Svetoga pisma, kako biste sebi odgovorili na pitanje je li moguće ići u crkvu tijekom menstruacije i kada se nakon porođaja vrijedi vratiti u crkveni život, potrebno je saznati odgovor župnika, kojoj je žena.

Je li moguće ići u crkvu s menstruacijom - pravila i iznimke

Odakle potječu korijeni zabrane? Odgovor tražimo u Starom zavjetu

Crkva narteks nalazi se u zapadnom dijelu hrama, to je hodnik između ulaza u hram i dvorišta. Narthex je dugo bio mjesto slušanja za nekrštene, najavljene ljude, one kojima je određeno vrijeme zabranjeno ulazak u hram..

Ima li nešto kršćansko za neko vrijeme izvan crkvene službe, sudjelovanja u ispovijedi, pričesti?

Dani menstruacije nisu bolest, grijeh, već prirodno stanje zdrave žene, naglašavajući njezinu sposobnost davanja djece svijetu.

Zašto se tada postavlja pitanje - je li moguće priznati se tijekom menstruacije?

Stari zavjet posvećuje veliku pozornost konceptu čistoće prilikom ulaska pred Boga.

Uključena kanalizacija:

 • bolesti u obliku lepre, šuga, čira;
 • sve vrste odljeva kod žena i muškaraca;
 • dodirivanje mrtvog tijela.

Židovi prije odlaska iz Egipta nisu bili ni jedan narod. Osim što su obožavali Jedinog Boga, puno su posuđivali od poganskih kultura..

Judaizam je vjerovao da je nečistoća, mrtvo tijelo - jedan pojam. Smrt - kazna za Adama i Evu za neposluh.

 • Sveci jednaki apostolima u pravoslavlju
 • Apostol Pavao o ljubavi i ženama
 • Mogu li žene ići u crkvu u hlačama

Bog je stvorio čovjeka, svoju ženu savršenu u ljepoti, zdravlju. Ljudska smrt povezana je s podsjetnikom na grešnost. Bog je Život, svaka nečista stvar nema pravo čak i Njega dodirnuti.

Potvrdu toga možemo pronaći u Starom zavjetu. Knjiga Levita, 15. poglavlje, jasno kaže da se "ne samo žene smatraju nečistima tijekom istekanja krvi, već i svaka osoba koja ih dodirne"..

Za referencu! Za vrijeme menstruacije bilo je zabranjeno ne samo u hramu, već iu svakodnevnom životu, komunikaciji, osobnom kontaktu bilo koje osobe i "nečiste" žene. Ovo se pravilo odnosilo na muža, zabranjujući sve vrste seksualnih aktivnosti tijekom menstruacije..

Pri rođenju djeteta oslobađa se i krv pa žena ima razdoblje pročišćenja 40 dana nakon rođenja.

Paganske svećenice izostale su iz obreda zbog slabosti, prema njihovom mišljenju, čarobna moć nestala je krvlju.

Doba kršćanstva izmijenila je ovo pitanje.

Drevni znakovi

U vrijeme Drevne Rusije, pa čak i Ruskog carstva, žena s menstruacijom smatrana je nečistom i opakom. Zbog toga ovih dana nije mogla posjetiti crkve, groblja, gužve itd. Žena s menstruacijom nije bila dopuštena u grobnim mjestima pokojnika, kao vjerovalo se da može prenijeti dio „nečistoće“ na pokojnika. Zbog toga njegova duša neće moći ući u kraljevstvo nebesko nekoliko mjeseci.
Ako je žena bila udana ili krštena tijekom razdoblja menoreje (nisu sve djevojke u davna vremena krštene u dojenačkoj dobi), žena nije bila dopuštena sakramentima. Također je postojala zabrana biti prisutna na pogrebu ili tijekom pogrebne službe. Uz menstruaciju, ranije je bilo nemoguće otići u crkveno dvorište.

U davnim se vremenima vjerovalo da tijekom kritičnih dana zli duh može obitavati ženu, koja živi u grobnicama mrtvih. Činjenica je da je tijekom menstruacije ženska maternica otvorena, a razne bakterije mogu ući u nju, a i sam organizam prilično oslabljen. Također, ovih dana menstrualnog ciklusa krv se zgrušava gore, što povlači za sobom komplikaciju mnogih patologija. Oni.

Novi zavjet - novi pogled na čistoću

Isusov dolazak radikalno mijenja koncept prinošenja grijeha, važnost čistoće.

Krist jasno kaže da je On život (Ivan 14,5-6), prošlost je sva prošlost.

Sam Spasitelj dodiruje mrtvačku postelju mladića, uskrsnuvši udovinog sina. (Luka 7, 11-13)

Žena koja je patila od krvarenja 12 godina, svjesna zabrane Starog zavjeta, dotaknula se ruba Njegove odjeće. U isto vrijeme mnogi su je dotakli jer je oko Krista uvijek bilo puno ljudi.

Isus je odmah osjetio kako iz njega izlazi ljekovita snaga, pozvao je jednom bolesnu, ali je nije kamenovao, već je rekao da treba djelovati hrabro.

Važno! Nigdje u Novom zavjetu nije napisano o nečistom krvarenju.

Apostol Pavao, šalje pismo Rimljanima, 14. poglavlje, kaže da on sam nema nečiste stvari. Ljudi sami izmišljaju "Nečistoću", a onda vjeruju u to.

Prva poslanica Timoteju, 4. poglavlje, apostol piše da sve mora biti prihvaćeno, zahvaljujući Bogu koji je sve dobro stvorio.

Menstruacija je proces koji je stvorio Bog, oni se ne mogu povezati s nečistoćama, posebno izopćivanjem nekoga iz zaštite, milosti Božje.

U Novom zavjetu apostoli, govoreći o nečistoći, podrazumijevaju jesti hranu zabranjenu Torom prilikom jela, što je za Židove neprihvatljivo. Svinjetina je bila nečista.

Prvi su kršćani također imali problema - je li moguće primiti pričest tijekom menstruacije, morali su sami donijeti odluku. Netko, slijedeći tradicije, kanone, nije dirao ništa sveto. Drugi su vjerovali da ih ništa ne može odvojiti od Božje ljubavi osim grijeha..

Mnoge vjerne djevice ispovijedile su se i pričešćivale za vrijeme menstruacije, ne pronalazeći Isusovu zabranu riječima, propovijedima.

Stav pravoslavne crkve prema:

 • Telegonia
 • samoubojstva
 • Identifikacijski brojevi

Ezoterika i šamanizam

S ezoterijskog stajališta tijekom menoree, crta između fizičkog i duhovnog svijeta je zamagljena. Šamani vjeruju da je menstruacijska djevojčica u stanju izmijenjene svijesti. Ali u nedostatku odgovarajuće snage i iskustva, posjet groblju tijekom menstruacije može uvelike naštetiti, jer na groblju je granica između živih i mrtvih minimalna, a djevojka u „otvorenom“ stanju može sebi nametnuti na groblju mnoge negativne energetske cjeline koje će nakon toga iscrpiti snagu i postati veće.

Također je nepoželjno posjetiti groblje tijekom kritičnih dana noću, kao to može dovesti do strašnijih posljedica (do pojave duhova i vampira). Ali postoji vrlo često objašnjenje za takva praznovjerja. Bilo je zastrašujuće da netko noću bude na groblju, a menorejom djevojčica postaje sve strašnija.

Stav rane crkve i svetih otaca toga vremena prema pitanju menstruacije

Pojavom novog vjerovanja nije bilo jasnih koncepata ni u kršćanstvu ni u judaizmu. Apostoli su se odvojili od Mojsijevog učenja, ne negirajući božansku inspiraciju Starog zavjeta. Štoviše, ritualna nečistoća praktički nije bila predmet rasprave..

Sveti oci rane crkve, poput Metodija iz Olimpije, Origen, mučenik Justin, tretirali su pitanje čistoće kao pojam grijeha. Nečisto, prema njihovim pojmovima, znači grešno, to se odnosi na žene, menstruaciju.

Origen je nečistoći pripisivao ne samo menstruaciju, već i seksualni odnos. Zanemario je Isusove riječi da se dvoje, kopulirajući, pretvaraju u jedno tijelo. (Mat. 19: 5). Njegov stoicizam, asketizam nisu našli potvrdu u Novom zavjetu.

Učenja Antiohije iz trećeg stoljeća stavljala su učenja levita pod zabranu. Didascalia, naprotiv, osuđuje kršćane koji su za vrijeme menstruacije napustili Duha Svetoga, odvajajući tijelo od crkvenih službi. Crkveni oci toga vremena smatraju istog bolesnika koji krvari kao temelj svog pohoda..

Clementi iz Rima dao je odgovor na problem - je li moguće ići u crkvu tijekom menstruacije, tvrdeći da li je osoba koja prestane prisustvovati liturgiji ili pričest napustila Duha Svetoga.

Kršćanin koji tijekom menstruacije ne prijeđe prag hrama, ne dotakne Bibliju, može umrijeti bez Duha Svetoga, i što onda? Sveti Klementij u svojim apostolskim odlukama ustvrdio je da ni rođenje djeteta, ni kritični dani, ni zagađenja ne prljaju osobu, ne mogu ga isključiti od Duha Svetoga.

Važno! Klemencij Rimski osudio je kršćane zbog praznih govora, ali je rođenje, krvarenje, tjelesne poroke smatrao prirodnim stvarima. Zabrane je nazvao izumom glupih ljudi.

Sveti Grgur Dvoeslov također je stao na stranu žena, tvrdeći da prirodni procesi stvoreni od Boga u ljudskom tijelu ne mogu uzrokovati zabranu pohađanja crkvenih službi, ispovijedi i zajedništva..

Nadalje, pitanje nečistoće žena tijekom menstruacije postavljeno je u katedrali Gangra. Svećenici okupljeni 341. godine osudili su Eustatijce, koji su smatrali da menstruacija nije samo nečista, već i seksualni odnos, zabranjujući svećenicima da se vjenčaju. U njihovim lažnim učenjima razlika između spolova bila je uništena, ili bolje rečeno, žena se izjednačila s muškarcem u odjeći, načinom ponašanja. Očevi katedrale Gangra osudili su eustatski pokret, braneći ženstvenost kršćana, prepoznajući sve procese u njihovom tijelu kao prirodne, koje je stvorio Bog.

U šestom stoljeću, Grgur Veliki, papa Rima, stao je na stranu vjernih župljana.

Papa Rim napisao je sv. Augustinu iz Canterburyja, koji je pokrenuo pitanje menstrualnih dana, nečistoće, da ovih dana nema kršćanske krivice, ne smije joj se zabraniti da se ispovijeda, prima pričest.

Važno! Prema Gregoriju Velikom, žene koje se suzdrže od pričesti zbog poštovanja, koje su je primile tijekom menstruacije zbog velike ljubavi prema Kristu, nisu osuđene..

Nauk Grgura Velikog trajao je sve do sedamnaestog stoljeća, kada je kršćanima ponovno zabranjeno ulaziti u crkvu tijekom menstruacije.

Znanstveno mišljenje: zašto nije vrijedno odlaziti na groblje s menstruacijom

Tijekom menoreje ženska psiha je nestabilna. Djevojka je vrlo nervozna, plače i može previše bolno i emotivno uočiti samu činjenicu da se nalazi na groblju. Ako govorimo o jednostavnom posjetu groblju radi buđenja ili na Trojstvu, bolje je pričekati i pričekati do kraja menstruacije. Također možete doći na sprovod sa svojim mjesečnicom, ali ovaj je događaj izuzetno uzbudljiv, tako da je bolje prvo ponijeti snažne sedative, jer menstruacija daje dodatnu stresnu pozadinu.

Također, menstruacija može početi odmah nakon smrti voljene osobe (ne prema trenutnom rasporedu menstrualnog ciklusa). Ovom događaju ne treba dati nikakvo ezoterijsko ili magično značenje. Menorrhea nakon smrti voljene osobe prirodni je odgovor tijela na stres, a ne znak. S njom možete otići na sprovod i prisustvovati pogrebnoj službi. Oni. ako postoje razdoblja, možete ići na groblje, ako to zahtijevaju okolnosti.

Ruska crkva ranog razdoblja

Rusku pravoslavnu crkvu oduvijek su karakterizirali strogi zakoni koji se tiču ​​kritičnih dana žena, svih vrsta isteka. Ovdje se pitanje uopće ne postavlja - je li moguće ići u crkvu s menstruacijom. Odgovor je nedvosmislen i ne podliježe raspravi - ne!

Štoviše, prema Novfonovom Nifontu, ako se porođaj započne upravo u hramu i dijete se tamo rodi, tada se cijela crkva smatra oskvrnutom. Zapečaćena je 3 dana, ponovno posvećena, čita posebnu molitvu koja se može pročitati u „Pitanju o Kiriku“.

Svi prisutni u hramu smatrani su nečistima, mogli su ga napustiti tek nakon Trebničke molitve za čišćenje.

Ako je kršćanka došla u hram "čista", a potom krvarila, hitno je morala napustiti crkvu, inače bi imala šestomjesečnu pokoru.

Trebanjske molitve za čišćenje i dalje se čitaju u crkvama odmah nakon rođenja djeteta.

Ovo je pitanje mnogo kontroverzno. Problem dodirivanja "nečiste" žene u pretkršćansko vrijeme je razumljiv. Zašto se danas, kad se dijete rađa u svetom braku i Božji je dar, njegovo rođenje čini da je majka, svatko tko je dodirne, oskvrnula?

U kritičnim danima možete ili ne možete ići u hram: što učiniti na kraju

Žene mogu ići u crkvu bilo koji dan. S obzirom na mišljenje većine crkvenih službenika, žene mogu kritično prisustvovati crkvi. Međutim, poželjno je da se tijekom tog razdoblja odbije održati takve svete obrede, kao što su vjenčanje i krštenje. Ako je moguće, bolje je ne dirati ikone, križeve i druga svetišta. Takva zabrana nije stroga i ne bi trebala utjecati na ženski ponos.

Crkva poziva žene da odbiju pričest takvim danima, osim dugih i ozbiljnih bolesti.

Sada možete često čuti od svećenika da ne trebate posebno paziti na prirodne procese u tijelu, jer samo grijeh prkosi čovjeku.

Fiziološki proces menstruacije, koji je dao Bog i priroda, ne bi smio ometati vjerovanje i čak privremeno privremeno ekskomunicirati ženu. Nije u redu izbaciti ženu iz hrama samo zato što se podvrgava mjesečnom fiziološkom procesu od kojeg i sama pati, bez obzira na volju.

Članci O Ciklusa Zlostavljanja

Koje pilule mogu izazvati menstruaciju s odgodom

Situacije kada se uobičajeni ritam menstrualnog ciklusa promijeni, javljaju se iz više razloga. Iznenadni hormonalni neuspjeh, živčani šok, upalna ili zarazna bolest ponekad izazivaju kašnjenje menstruacije....

Zašto nema mjesečna 2 mjeseca ako je isključena trudnoća

Mjesečni ciklus je kontinuirani proces u ženskom tijelu, popraćen hormonskim promjenama, odgovornim za reproduktivnu funkciju. Menstruacija počinje u adolescenciji od 10 do 15 godina....

Kasna ovulacija - bolje kasno nego nikad ili, svejedno, trebate se liječiti?

Žene koje planiraju trudnoću osjetljive su na vlastitu ovulaciju i pažljivo izračunavaju njen datum. Ali ponekad se dogodi da je sredina ciklusa već prošla i još par dana, a graf bazne temperature se nije promijenio i test za ovulaciju pokazuje samo jednu traku....